MNB: hatalmas aranytartalékon nyugszik az ország stabilitása

István Veres, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója kiemelte szakmai publikációjában, hogy a jelentős aranytartalék pozitívan befolyásolja az ország gazdasági és pénzügyi rendszerének stabilitását.

Hozzátette még, hogy az MNB proaktívan növelte aranykészleteit, előrelátóan reagálva a regionális és globális kereslet fokozódására.

Veres arra is rámutatott, hogy a rendszerváltást követően Magyarország aranytartaléka 46 tonnáról 3,1 tonnára mérséklődött több lépésben, 2018-ig lényegében változatlan maradt. E trend megfordításaként az MNB 2018-ban döntött a tartalékok jelentős bővítéséről, tízszeresére növelve azt, majd 2021-ben további bővítésre került sor 63 tonna arany beszerzésével, ezzel a tartalék 94,5 tonnára emelkedett.

Veres István hangsúlyozta, hogy az MNB nem csupán a nemzetközi, hanem a régiós tendenciákat is megelőzve bővítette aranykészleteit - ezzel jelentős előnyt szerezve a lengyel és a cseh központi bankokkal szemben, amelyek csak 2023-ban indították el vételi programjaikat.

Magyarország így a régióban vezető pozíciótőriz az egy főre jutó aranytartalék méretét illetően, 0,32 unciával. Mögötte Lengyelország következik 0,30 unciával, Bulgária és Szerbia pedig egyenlően 0,20-0,20 unciával áll.

Megjegyezte, hogy a jegybankok az elmúlt évtized bizonytalanságai közepette világszerte gyarapították aranykészleteiket. Az arany iránti kereslet 2021-ben és 2022-ben is emelkedett, 2022-ben pedig történelmi csúcson,1082 tonnánál járt.

A koronavírus-járvány kezdete óta, különösen 2022 februárjától, az orosz-ukrán konfliktus kezdete óta a globális gazdasági környezetet bizonytalanság, míg a nemzetközi piacokat erősödő volatilitás jellemzi. A központi bankok általi vásárlások tavaly 1037 tonnát tettek ki, miközben a globális aranykereslet 4899 tonnával új történelmi rekordot állított fel.

MTI
Fotó: Freepik

Újabb magyar rendőri egység megy Szerbiába

Elindult a 18. magyar rendőri kontingens Szerbiába - tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) honlapján. "Európa biztonságának kulcsa a határok védelme," hangsúlyozta a közlemény.

Putyin Üzbegisztánban: az ukrán hadsereg nem tudja megfordítani a háború menetét

Az ukrán hadsereg nem képes megfordítani a háború menetét, és minél több kísérletet tesz erre, annál nagyobb veszteségeket fog elszenvedni - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök újságíróknak kedden Taskentben.

Fico miniszterelnök: folyamatosan javul az állapota a meglőtt kormányfőnek

Robert Fico szlovák kormányfő egészségi állapota lassan, de folyamatosan javul, miután május közepén egy merénylő életveszélyesen megsebesítette - jelentette be kedden a pozsonyi kormányhivatal sajtóosztálya.

Fogy a magyar: több mint 170 ezerrel kevesebben szavazhatnak az önkormányzati választáson, mint öt éve

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint mintegy 170 ezerrel kevesebben szerepelnek az önkormányzati választás névjegyzékében, mint öt évvel ezelőtt.

A holland kormánykoalíció Dick Schoof korábbi titkosszolgálati vezetőt jelöli miniszterelnöknek

Az újonnan alakult holland kormánykoalíció kedden bejelentette, hogy a hírszerzés korábbi vezetőjét, Dick Schoofot jelöli miniszterelnöknek. A 67 éves Schoof jelenleg az igazságügyi és biztonsági minisztérium főtitkára, korábban pedig a holland hírszerző szolgálatot, a terrorelhárító ügynökséget valamint a nemzeti bevándorlási hivatalt vezette.

Ukrán házelnök: a hadiállapot végéig Zelenszkij a legitim államfő Ukrajnában

Volodimir Zelenszkij marad Ukrajna államfője a hadiállapot végéig - erősítette meg Ruszlan Sztefancsuk, az ukrán parlament elnöke, reagálva Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi taskenti kijelentésére.

Komoly feladata lesz a kiválasztott magyar űrhajósnak

A HUNOR magyar űrhajósprogram kiválasztott űrhajósa nem űrturista lesz, hanem kutatóűrhajós, aki a program részeként komoly tudományos kutatást hajt végre - mondta a biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár azon a keddi budapesti ceremónián, ahol bemutatták a két kiválasztott űrhajóst, Kapu Tibort és Cserényi Gyulát, az utóbbit tartalékosként.

„Bizonyos barátok és ellenségek” azt akarják, hogy Grúzia csapatokat küldjön Ukrajnába

Tbiliszit különböző szereplők folyamatosan háborúba taszítotanák Oroszországgal - mondta az ország parlamentjének elnöke.

Döntés született a második magyar űrhajósról!

A történelem második magyar űrhajósa a 32 éves Kapu Tibor mérnök lesz.

Magyarország nem tudja támogatni az új orosz szankciókat

Magyarország ellenállása az EU legújabb kezdeményezéseivel szemben „felháborodást” váltott ki a blokk vezető diplomatái között – mondta Szijjártó Péter.

A tajvani konfliktusnak veszélyes következményei lennének

Amerika demonstrálja, hogy készen áll a tajvani konfrontációra, és ez messzemenő következményekkel fenyegethet, beleértve akár az amerikai és kínai flották közötti közvetlen összecsapást is – véli Malek Dudakov amerikai politológus.

Megtalálták a verőcei hajóbaleset utolsó áldozatát

Hétfőn Verőce térségében, a település közelében találták meg a több mint egy hete történt hajóbaleset hetedik, utolsó áldozatának, a 18 éves Daniellának a holttestét - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a Facebook-oldalán hétfő este. Május 18-án éjjel a Dunán, Verőce közelében egy kishajó ütközött egy szállodahajóval.

EP-választás: a tagállamok többsége a szavazatok bizonyos százalékához köti a mandátumszerzést

Az európai parlamenti (EP) választásokon az egyes országok saját maguk alakíthatják ki választási rendszerüket a közös uniós szabályok keretei között.

Elon Musk az új Windows-szolgáltatás letiltását kéri

A SpaceX és a Tesla vezetője, Elon Musk azt tanácsolta, hogy tiltsák le a Windows 11 mesterséges intelligenciával (AI) kapcsolatos új funkcióját.

Az USA folyamatosan aláássa a nemzetközi rendet és megszegi a szabályokat

Az USA gyakran beszél szabályokon alapuló nemzetközi rendről, de folyamatosan aláássa azt és megszegi a szabályokat. Erre a következtetésre jutott Gideon Rahman, a Financial Times újságírója.

Budapest Online Facebook Oldal