SPIEF 2024: Az orosz-kínai kapcsolatok a „legmagasabb szinten” – mondta a megbízott

A két ország a globális kihívások ellenére is bővíti az együttműködést – mondta Kína moszkvai nagykövete.

Az Oroszország és Kína közötti együttműködés a bonyolult globális környezet és a kapcsolódó kihívások ellenére stabil és kiszámítható – mondta Csang Hanhui, Kína moszkvai nagykövete.

A nagykövet a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon (SPIEF) tartott csütörtöki panelbeszélgetésen hangsúlyozta, hogy a Kína-Oroszország kapcsolatok a „viharos idők” közepette „fejlődésük legmagasabb pontjára” érkeztek.

„Kapcsolatunk nagyon szoros, a kölcsönös tiszteleten és őszinteségen alapul, ez a nemzetközi kapcsolatok modellje az egész világ számára” – jelentette ki Csang, hozzátéve, hogy a két nemzet továbbra is bővíti az együttműködést.

Idén van a 75. évfordulója a Moszkva és Peking közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének.

Zhang szerint Kína Oroszország „fő kereskedelmi és gazdasági partnere”, amely fogyasztói elektronikát, gépészetet, autókat szállít. A kínai piacra orosz termékeket, köztük csokoládét, fagylaltot és egyéb élelmiszereket is szállítanak.

A kölcsönös kereskedelmi forgalom szárnyal, a tervezett 240 milliárd dolláros cél túllépésével – mondta.

Zhang emlékeztetett arra, hogy egy speciális gazdasági platformot hoztak létre a kereskedelem fellendítésére, valamint a kínai vállalkozások és vállalatok oroszországi és fordítva történő befektetésére.

Az északkelet-kínai Harbin városában május 17. és 21. között megrendezett 8. Expón Vlagyimir Putyin orosz elnök is részt vett. Az évente megrendezésre kerülő esemény a gazdasági partnerség fő platformjaként szolgál, elősegítve az üzleti lehetőségeket, a befektetéseket és a technológiacserét.

Zhang hozzátette, hogy „bizonyos nehézségek” ellenére mindkét fél folytatni kívánja a kapcsolatok erősítését.

„Minden lehetséges lehetőséget meg kell találnunk, és minden lehetséges módon elő kell segíteni a fejlődésüket” – zárta a kínai megbízott.

Fotó: SPIEF


Kína hajlandó javítani kapcsolatait Indiával – Peking

Az újdelhi kínai nagykövetség kifejezte a nemzet azon óhaját, hogy a kétoldalú kapcsolatokat „a helyes irányba” mozdítsa elő. 

Megint megdobják 50 milliárd dollárral az ukránokat

A G7 a viták ellenére jóváhagyja az 50 milliárd dolláros ukrajnai segélyt, bár nem egyeznek meg az álláspontok azzal kapcsolatban, hogy ki viselje az orosz vagyon megcsapolásának politikai és gazdasági kockázatát.

Kékszalag - Több mint 500 hajót várnak Balatonfüredre

Várhatóan több mint félezer hajó indul az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon.

Robbantások éve Hollandiában - kezd beérni az illegális bevándorlás

Az év eleje óta 496 robbantásos támadást követtek el hollandiai otthonok és vállalkozások ellen, míg tavaly ugyanebben az időszakban csak 209-et - jelentette az RTL Nieuws hírportál csütörtökön, hivatkozva egy rendőrségi jelentésre.

Tudomány: találtak egy módszert, amivel betonban tudjuk tárolni az energiát

Amerikai tudósok találtak módot a felesleges energia tárolására cement alapú épületekben.

Vitézy Dávid: Türelemmel várjuk az újraszámlálás eredményét

Türelemmel várjuk az újraszámlálás eredményét – közölte Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt szerda este a közösségi oldalán, miután a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a fellebbezésének helyt adva elrendelte az érvénytelen főpolgármesteri szavazólapok újraszámlálását az egész főváros területén.

Feltárták a szibériai mamuttemető eredetét

Az Orosz Tudományos Akadémia tudósai felfedték a szibériai Berelekh mamuttemető eredetét. A Quaternary Science Reviews folyóiratban megjelent tanulmány eredményei szerint előfordulása az emberi tevékenységgel függ össze.

Az Egyesült Államok és Ukrajna a G7-találkozó keretében köti meg a kétoldalú biztonsági megállapodást

Az Egyesült Államok és Ukrajna tárgyalásai véget értek, és a két ország elnöke aláírja a kétoldalú biztonsági megállapodást a G7 olaszországi csúcstalálkozóján – erősítette meg szerdán a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója újságíróknak.

Pénteken kezdődik az EB - nagyok az elvárások a magyarok felé

Pénteken 21 órakor a skót és a házigazda német válogatott mérkőzésével megkezdődik a 17. labdarúgó Európa-bajnokság. A magyar csapat immáron zsinórban harmadszor érte el a kvalifikációt. 

58 ezer levélszavazatot adtak le a választók - Nemzeti Választási Iroda

Csaknem 67 ezer levélszavazatot adtak le az európai parlamenti (EP-) választásra. Az érvényes szavazatok száma 58 138 lett, míg a beérkezett levélcsomagok közül mintegy 8700 esetben érvénytelen volt a szavazási irat — derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) csütörtök reggeli adataiból.

Májusban is nőttek a lakbérek Magyarországon

Májusban országosan 0,7 százalékkal, a fővárosban pedig 1,4 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak az előző hónaphoz képest - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com lakbérindexéből. Éves összehasonlításban az országos átlagos lakbérek 10,5 százalékkal, a budapestiek pedig 10,8 százalékkal nőttek.

Nature Geoscience: vízjeget fedeztek fel a Marson lévő vulkánoknál

Egy nemzetközi tudóscsoport először fedezett fel fagyot a marsi vulkánokon, amelyek a Naprendszer legnagyobb vulkánjai.

Orbán: Magyarország kimarad a NATO ukrajnai szerepvállalásából

Ma délelőtt a karmelita kolostorban találkozott egymással Jens Stoltenberg és Orbán Viktor. Magyarország nyilvános garanciát kapott arra, hogy a katonáit nem kell bevetnie, pénzügyi kereteit nem kell megterhelnie, s az ország területét sem kell átengednie akkor, ha az ukrán konfliktus elfajul.

Macron cáfolja a lemondási pletykákat

Emmanuel Macron francia elnöknek nem áll szándékában lemondani, ha az előrehozott választás nem lesz a javára - közölte kedden az Elysee-palota.

Zelenszkij arra kéri a külföldre menekült ukránokat, hogy jöjjenek haza

Az ukrán Vlagyimir Zelenszkij arra buzdította honfitársait, hogy térjenek haza anélkül, hogy megvárnák az oroszországi konfliktus végét, mondván, hogy az országnak további munkaerőre van szüksége az „újjáépítéshez”.

Budapest Online Facebook Oldal