Mit tegyen, ha terrortámadás során ön is veszélybe kerül?

A terrortámadások előre nem látható és rendkívül stresszes helyzeteket teremtenek, amelyek közepette kritikus fontosságú a megfelelő tudatosság és tudás birtoklása.

A következőkben összegzett pontok egy lehetséges útmutatót kínálnak arra vonatkozóan, hogy miként növelheti túlélési esélyeit és minimalizálhatja a károkat ilyen körülmények között.

Felismerje a veszély jeleit

Mindenekelőtt ébernek és tájékozottnak kell lennie a környezetére vonatkozóan. A gyanús csomagok, viselkedések vagy egyéb jelek időben történő észlelése kulcsfontosságú lehet. Fontos tudni, hogy a terrortámadások különböző formákat ölthetnek, így a veszély jeleinak felismerése sokszínű figyelmet igényel.

Biztonsági tervezés előzetesen

Ha lehetséges, érdemes előre tervet készíteni a legbiztonságosabb cselekvési útvonalakra vonatkozóan. Ez magában foglalhatja a biztonsági kijáratok ismeretét, valamint a helyi hatóságokkal való kapcsolattartási módok előzetes megismerését.

A menekülési útvonalak ismerete

A közelmúltbeli események világosan megmutatták, hogy a helyes menekülési útvonal ismerete életeket menthet. Mindig keressen alternatív útvonalakat, és legyen tisztában azzal, hogy hol találhatóak a legközelebbi kijáratok.

Elrejtőzési és elzárkózási technikák

Ha a menekülés nem opció, az elrejtőzés vagy elzárkózás lehet a következő legjobb stratégia. Keressen olyan helyeket, amelyek jó fedezéket nyújtanak, és zárkózzon el a lehető legbiztonságosabban. Néha ez azt is jelentheti, hogy csendben marad és elkerüli a figyelmet.

Együttműködés a hatóságokkal

Soha ne tegyen úgy, mintha ön lenne a helyzet ura, hacsak nem rendelkezik megfelelő kiképzéssel. Ha a hatóságok érkeznek, kövesse utasításaikat, mivel azok a helyzet stabilizálását célozzák. Információval is segíthet, ha van olyan, ami releváns lehet számukra.

Támadás utáni lépések

A terrortámadás túlélőjeként fontos, hogy kapcsolatba lépjen családjával, hogy tudassák egymással, mindenki biztonságban van-e. Ezt követően érdemes pszichológiai támogatást keresni, mivel a trauma feldolgozása minden személy számára különböző módon zajlik.

Fotó: Freepik


Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Irigylésre méltó inflációs helyzetben Kína

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában: a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a várt 0,4 százalékkal és az előző havi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Karácsony Gergely: választási csalásra tett kísérlet lehet az újraszámlálás

Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette, hogy amennyiben a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálása során nem teljesülnek az általa megjelölt garanciális elemek, azt választási csalásra tett kísérletként fogja értelmezni.

Azbej Tristan: több mint 300 millió keresztény szenved el üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést manapság a világban

"Ma világszerte több mint 300 millió keresztény szenved üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést" – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, aki az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program lebonyolításáért felel.

Összefügghet a Parkinson-kór és a demencia?

A Parkinson-kór és a demencia kapcsolatának vizsgálata az utóbbi években egyre több figyelmet kapott. Az orvostudomány előrehaladtával egyre több adat és kutatási eredmény áll rendelkezésre, amelyek segítenek megérteni ennek a két neurológiai betegségnek az összefonódását.

Biden Parkinson-kóros? Egy vezető orvos rendszeresen látogatja

A nyilvánosan megtekinthető látogatói naplók szerint tavaly július óta legalább nyolcszor (!) járt a Fehér Házban egy Parkinson-kórra szakosodott neurológus. Biden mentális és fizikai egészségével kapcsolatos kétségek uralják az amerikai médiát a Donald Trump elleni múlt havi katasztrofális vitája óta.

Budapest Online Facebook Oldal