Hatalmas tornádó pusztít az Egyesült Államokban

Az egyesült államokbeli Oklahoma államban a helyi hatóságok vasárnap arról számoltak be, hogy a tornádók négy ember halálát okozták, és legalább 100-an megsérültek.

Oklahoma több városát gyakorlatilag eltüntették a tornádók. A legkiterjedtebb pusztítást Sulphurban, egy kisvárosban tapasztalták, ahol forgószél pusztította el a belváros jelentős részét. Egy helyi bár törmelékében találtak egy áldozatot.

Kevin Stitt kormányzó a helyszínen "hihetetlennek" minősítette a pusztítást, és megjegyezte, hogy csak a városban 30 ember sérült meg, miközben országszerte hozzávetőleg 100-an szorultak orvosi ellátásra lezuhanó törmelék vagy összeomló épületek miatti sérülések miatt.

Holdenville városában két emberéletet követelt a tornádó, amely egy tucat házat pusztított el, míg a katasztrófa egy további áldozatot is követelt, ő egy autópálya mellett vesztette el életét a katasztrófában.

A tornádók mellett az azt kísérő heves esőzések további károkat okoztak, amelyek mintegy 20 000 háztartásban áramszünetet okoztak.

Oklahomán túl, ahol tornádók tucatjai jelentek meg, a viharzóna átvonult Texas, Kansas, Missouri és Arkansas államokra, szombaton és vasárnap heves esőzésekkel.

A pénteki viharos időjárás Nebraskában és Iowában súlyos károkat, köztük számos tornádót okozott. A nebraskai Omaha közelében a vihar okozta a legjelentősebb pusztítást, több lakóházat lerombolt, és részben összedőlt egy ipari épület, ahol 70 ember tartózkodott. A tisztviselők "csodálatos szerencsének" titulálták, hogy nem történt halálos áldozat, mindössze három személynek volt szüksége kezelésre sérülés miatt.

Nebraska és Iowa kormányzói felkeresték államuk katasztrófa sújtotta területeit, és bejelentették, hogy a szövetségi kormány segítségét kívánják kérni a kárelhárításhoz és az újjáépítéshez.

A meteorológusok szerint Nebraska legerősebb tornádója időnként 250 kilométer per órás szélsebességgel mozgott.

MTI
Fotó: Freepik


Trump először jelent meg nyilvánosan a merénylet óta

Mennydörgő tapssal üdvözölték Donald Trump volt amerikai elnököt a republikánusok nemzeti kongresszusának nyitóestjén a wisconsini Milwaukee-ban. 

Németország titokban hatalmas fegyvercsomagot küldött Ukrajnának

Július elején megérkezett egy szállítmány, amely harckocsikat, páncélozott járműveket és légvédelmi rendszereket tartalmazott – írja egy német hírügynökség.

A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Budapest Online Facebook Oldal