Már tíz gyanúsítottja van az óbudai korrupciós ügynek

A folyamatban lévő óbudai korrupciós nyomozás során újabb öt embert gyanúsítottak meg minősített vesztegetés elkövetésével, közülük ketten jelenleg őrizetben vannak - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség szerdán.

Az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat délután közleményben jelezte, hogy a főügyészség közleményéből értesültek arról, hogy egy III. kerületi alpolgármestert és egy cégvezetőt is bűncselekmény elkövetésével gyanúsítottak meg, és őrizetbe vettek a nyomozás részeként. Az önkormányzat azt írta, hogy a gyanúsítás tartalmáról az ügyészség közleményén kívül nem rendelkeznek további információval.

Kiemelték, hogy kedden, amikor az ügyészség kutatást és iratok lefoglalását végezte az önkormányzat épületében, teljes mértékben együttműködtek az ügyészekkel, és minden kért dokumentumot átadtak.

Megerősítették: "Az önkormányzat ügykörébe tartozó szerződések mindegyike jogszabályszerű és valós teljesítésen alapul, így kizárva a fiktivitás lehetőségét".

Az erre vonatkozó bizonyítékok rendelkezésre állnak, és nyilvánosságra fogják hozni azokat - tették hozzá. A Központi Nyomozó Főügyészség szerda délelőtti közleményében emlékeztetett arra, hogy kedden "összehangolt eljárási cselekményeket" hajtottak végre az ügyben, amelynek keretében számos helyszínen - köztük a Budapest Főváros III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat épületében - végeztek kutatást és lefoglalást, valamint több embert hallgattak ki gyanúsítottként.

A kedden kihallgatott gyanúsítottak között van az egyik III. kerületi alpolgármester, valamint egy önkormányzati cég vezetője, akik jelenleg őrizetben vannak.

Az ügyészség indítványozta letartóztatásukat. A megalapozott gyanú szerint egy férfi - két reklámtevékenységet folytató gazdasági társaság ügyvezetőjeként - cégei felhasználásával több mint százmillió forintot fizetett az alpolgármesternek. A pénzzel azt akarta elérni, hogy az alpolgármester hivatali helyzetét kihasználva közbenjárjon a reklámberendezések fennmaradásának, további reklámcélú használatának és hasznosításának engedélyezésénél.

A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezésére a reklámtevékenységet folytató cégek ügyvezetője több fiktív szerződést kötött erre a célra létrehozott gazdasági társaságokkal.

A főügyészség tájékoztatása szerint a cégek a színlelt szerződésekben szereplő szolgáltatásokat a valóságban nem teljesítették, és semmilyen tevékenységet nem végeztek azokkal kapcsolatban. Már a szerződések megkötésekor sem állt szándékukban teljesíteni azokat.

Jelezték azt is, hogy a nyomozó ügyészség a most kihallgatott öt személlyel szemben a "vezető beosztású személy által nyújtott előnyért, hivatali helyzetével visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása" bűntett gyanúját közölte. Az alpolgármester tettesként, míg a strómancégek ügyvezetői bűnsegédként követték el a bűncselekményt.

MTI
Fotó: magyarnemzet.hu


Trump reagál Biden visszalépésére

Percekkel azután, hogy Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy kilép a 2024-es elnöki versenyből, Donald Trump volt elnök és republikánus jelölt telefonon beszélt a CNN-nel, és kijelentette, hogy Bidenre úgy emlékeznek majd, mint „országunk történetének messze a legrosszabb elnökére”.

Biden Kamala Harrist támogatja az elnökjelöltségi versenyben

Joe Biden amerikai elnök „teljes támogatását és támogatását” ajánlotta fel Kamala Harris alelnöknek, hogy a Demokrata Párt jelöltje legyen a közelgő választásokon. Biden az X-en (korábban Twitteren) kinyilvánította támogatását, röviddel azután, hogy bejelentette, hogy kiszáll a versenyből.

Fordulat: Zelenszkij kész tárgyalni Putyinnal, szorul az a hurok

Volodimir Zelenszkij a brit állami irányítású televíziónak adott interjújában elmondta, hogy elismeri a tárgyalások lehetőségét az orosz képviselőkkel az ukrajnai konfliktus befejezéséről.

Game over: Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől

Joe Biden bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől - az amerikai elnök a közösségi médiában közzétett közleményben adta hírül döntését vasárnap.

Magyar Nagydíj - McLaren belharc, Piastri győzelem

Oscar Piastri, a vasárnapi 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj győztese, abban bízott, hogy csapattársa, Lando Norris a megbeszélteknek megfelelően hagyja majd magát megelőzni a futam hajrájában a Hungaroringen.

Handelsblatt: A nyugati szankciós politika Oroszországgal szemben kudarc

A nyugati országok oroszellenes szankciói szinte semmilyen hatással nem voltak Moszkvára, és kudarcot vallottak. 

Al Masirah: Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia négy légicsapást hajtott végre Jemenben

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság négy légicsapást hajtott végre a jemeni Hodeidah tartományban, gyaníthatóan a Tel-Aviv elleni korábbi légicsapásra válaszul.

Legjobb gyógyszertár Budapesten - a legjobb patika a közelben

Budapest városában számos gyógyszertár található, de mi alapján válasszunk? Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, melyik a legjobb gyógyszertár Budapesten: milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy kiváló gyógyszertárnak, hogy az ügyfelek számára kiemelkedő szolgáltatást nyújtson.

Párizs 2024: felelősségteljesen lebonyolított, látványos és különleges olimpiát terveznek a házigazdák

Tíz éve kezdtük ezt a fantasztikus utazást, és most végre itt vagyunk - mondta Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke a játékok vasárnapi sajtótájékoztatóján, amelyet a párizsi Kongresszusi Palota sajtóközpontjában tartottak.

Időjárási körkép Európában és hazánkban

A kontinens nyugati partvidéken észak-déli irányban hosszan elnyúló hullámzó frontzóna húzódik, hatására főleg Franciaországban hullott jelentősebb mennyiségű csapadék. Kelet-Közép-Európában is jócskán előfordulnak felhős tájak egy sekély ciklonnak köszönhetően, esőt, záport, zivatart egyaránt jelentenek.

Legjobb nőgyógyász Budapesten: foglaljon időpontot most!

A nők életében az egyik legfontosabb döntés, hogy melyik nőgyógyászt válasszák maguknak. A legjobb nőgyógyász Budapesten a nemcsak az egészség megőrzésében fontos: a bizalom és a kényelem szempontjából is elengedhetetlen. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan válasszuk ki a legjobb nőgyógyászt Budapesten, különböző tényezőket figyelembe véve.

Amerikai álom: gyerekeket erőszakoltak meg az amerikai migránsmenhelyeken – Igazságügyi Minisztérium

A több ezer fiatalkorú bevándorló elhelyezéséért felelős nonprofit szervezet munkatársai „súlyos” szexuális zaklatást követtek el a gondozott gyerekekkel szemben – derül ki az amerikai igazságügyi minisztérium által csütörtökön benyújtott keresetből. 

Balaton-átúszás: százával csaptak a hullámok közé magyar honvédek is

Mintegy negyven honvédségi alakulat 462 tagjával a Magyar Honvédség is részt vesz vasárnap a 42. Lidl Balaton-átúszáson.

Miért együnk tojást reggelire?

Azok számára, akik egy egészséges és energikus nap indítására vágynak, a tojás reggelire fogyasztása ideális választás. Nem csupán finom és sokoldalúan elkészíthető, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár, amelyek segítenek a nap folyamán a legjobbat kihozni magunkból. Nézzük meg közelebbről, miért érdemes a tojást beépíteni a reggeli étrendünkbe

Trump kiemelkedő embernek nevezte Muskot

Donald Trump volt amerikai elnök kiállt Elon Musk amerikai milliárdos és vállalkozó mellett a merényletet követő grand rapids-i első nagygyűlésén. 

Budapest Online Facebook Oldal