Vučić elnök a halálbüntetés visszaállítását javasolja

A kétéves Danka Ilics kislány egész Szerbiát megrázó meggyilkolása után az államelnök fel kívánja kérni az új kormányt, hogy fontolja meg a halálbüntetés visszatérésének lehetőségét. Erről számolt be a belgrádi Politika újság.

Aleksandar Vucic bejelentette, hogy a következő napokban felkérést küld az új kormányhoz, hogy fontolja meg a szerb büntető törvénykönyv módosításának parlamenten keresztül történő bevezetését a halálbüntetés bevezetése érdekében. Az államfő indokoltnak tart egy ilyen lépést az olyan bűncselekmények megbüntetésére, mint például a közelmúltban elkövetett kisgyermekgyilkosság, valamint az iskolások tömeges lövöldözése tavaly Belgrádban és az ország más részein.

„Egy időben nyilvánosan felszólaltam, és arra kértem a szerb kormányt, hogy az Európa Tanáccsal és mindenki mással vitassák meg, vissza lehet-e vezetni a halálbüntetést a jogi és politikai következmények elszenvedése nélkül, hogy ne kapjunk büntetést érte. Mert ha egy akció megérdemli a halálbüntetést, akkor ez az akció megérdemli. Ezt írásban megismétlem, és továbbítom a szerb kormánynak. Mert amikor kormányt alakítanak, gondolkodjanak el azon, hogy a Btk.-módosítás céljából ilyen javaslattal előállnak-e a közgyűlés előtt vagy sem” – mondta Vučić péntek este a szerb televízióban.

Vučić hangsúlyozta, hogy „hiába ítélnek valakit 40 évre, ez nem megfelelő egy ilyen velejéig romlott bűncselekményért”.

Emlékezzünk vissza, hogy március 26-án egy kétéves kislány, Danka Ilic eltűnését jelentették a kelet-szerbiai Bor város közelében. Az ország bűnüldöző szerveinek aktív fellépése mellett az Interpol, valamint az osztrák rendőrség is bekapcsolódott a gyermek felkutatásába. A napokban vált ismertté, hogy egy lányt elütött egy 2 férfi által vezetett autó. Megölték a gyereket, a holttestet pedig elrejtették.

"Úgy gondolom, hogy ez (a halálbüntetés bevezetése) nagyon jól fog működni abban a tekintetben, hogy megelőzze és nagyobb félelmet keltsen azokban az őrültekben és pszichopatákban, akik szerint lehetséges ilyen bűncselekményeket elkövetni." – hangsúlyozta Vucic – számol be a szerb Tanjug ügynökség

Fotó: AFP

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Irigylésre méltó inflációs helyzetben Kína

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában: a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a várt 0,4 százalékkal és az előző havi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Karácsony Gergely: választási csalásra tett kísérlet lehet az újraszámlálás

Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette, hogy amennyiben a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálása során nem teljesülnek az általa megjelölt garanciális elemek, azt választási csalásra tett kísérletként fogja értelmezni.

Azbej Tristan: több mint 300 millió keresztény szenved el üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést manapság a világban

"Ma világszerte több mint 300 millió keresztény szenved üldöztetést vagy hátrányos megkülönböztetést" – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, aki az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program lebonyolításáért felel.

Összefügghet a Parkinson-kór és a demencia?

A Parkinson-kór és a demencia kapcsolatának vizsgálata az utóbbi években egyre több figyelmet kapott. Az orvostudomány előrehaladtával egyre több adat és kutatási eredmény áll rendelkezésre, amelyek segítenek megérteni ennek a két neurológiai betegségnek az összefonódását.

Budapest Online Facebook Oldal