A gerincvelő „okosabbnak” bizonyult, mint gondolták

A tanulás és a memória funkciói, mint kiderült, nemcsak az agysejtekre jellemzőek: a tudósok a gerincvelő neuronjaiban is felfedezték ugyanazokat a képességeket.

Belga és japán tudósok felfedezéséről számol be az EurekAlert portál. A vizsgálat azzal a már ismert tényekkel kezdődött, hogy a gerincvelő motoros tevékenysége gyakorlással, az agy közreműködése nélkül is szabályozható. Ezt kísérletekkel igazolták: a rovarokat, mint kiderült, meg lehet tanítani arra, hogy a fej elvesztése után is kerüljék a mancsuk érintését. De hogy ez pontosan hogyan lehetséges, az rejtély maradt.

Az elméletet egereken tesztelték. Erre a célra egy speciális installációt állítottak össze: az egyik egeret - a vezérlőt - erősebben rögzítették benne, a második - kísérleti - hátsó lábai véletlenszerűen lógtak le. Amikor a kísérleti állat mancsait egy bizonyos szintre leengedték, mindkét egér kis elektromos töltést kapott. 10 perc elég volt, hogy a kísérleti egerek megértsék: ha nem akarsz kellemetlen érzéseket, tartsd magasabban a mancsaid. A kontrollok nem mutattak változást a viselkedésben.

"Ez az eredmény azt mutatta, hogy a gerincvelő kellemetlen érzést tud társítani a végtag helyzetéhez, és a motoros aktivitását úgy alakítja, hogy elkerülje a kellemetlen érzéseket" - magyarázza a jelentés.

Ezenkívül a tanulás a kapott adatok szerint az agyi neuronok részvétele nélkül történt.

Annak tesztelésére, hogy van-e memóriaeffektus, ugyanazokat az egereket 24 órával később ismét behelyezték a rendszerbe, de helyzetüket megváltoztatták. Annak ellenére, hogy a kísérleti egerek már nem voltak veszélyben laza mancsaik miatt, mégis megpróbálták felemelni őket. Ugyanakkor, mivel már más szerepkörben voltak, a korábbi tapasztalatok megakadályozták, hogy újat szerezzenek.

A következő lépésben a tudósok elkezdték keresni azokat az idegi áramköröket, amelyek lehetővé teszik a tanulást és a memóriát a gerincvelőben. Hatféle transzgenikus egeret használtak: mindegyik csoportban más-más idegsejt-készlet volt letiltva. A kísérleti állatok csak akkor nem tanulták meg, ha a gerincvelő felső részének sejtjei, különösen azok, amelyek a Ptf1a génhez kapcsolódnak, inaktívak voltak.

De másnap, amikor a kontroll- és a kísérleti egereket felcserélték, ugyanezek a sejtek nem játszottak semmilyen szerepet. De ami döntő volt, az a gerincvelő alsó ventrális részének egy csoportja volt, amelyek az En1 gént expresszálják: amikor ezeket „kikapcsolták”, a gerincvelő úgy viselkedett, mintha soha nem tanult volna meg semmit. Ezzel szemben ezeknek a neuronoknak a további stimulálása 80%-kal felgyorsította a kísérleti egerek reakcióját, amelyek ismét „veszélyes” helyzetbe kerültek.

 

„Ezek az eredmények nem csak megkérdőjelezik azt a hagyományos bölcsességet, hogy a motoros tanulás és a memória kizárólag az agyi áramkörökre korlátozódik. Megmutattuk, hogy a gerincvelő motoros memória folyamatait tudjuk irányítani. Ez pedig hatással van a betegek felépülésére a hátsérülések és a gerincvelő-károsodások után” – magyarázta Aya Takeoka, a RIKEN Agytudományi Központtól (Japán).

Fotó: Freepik

 

Németország titokban hatalmas fegyvercsomagot küldött Ukrajnának

Július elején megérkezett egy szállítmány, amely harckocsikat, páncélozott járműveket és légvédelmi rendszereket tartalmazott – írja egy német hírügynökség.

A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Irigylésre méltó inflációs helyzetben Kína

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában: a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a várt 0,4 százalékkal és az előző havi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Budapest Online Facebook Oldal