Több mint 130 ország (!) küldöttei vesznek részt a Szentpétervári Gazdasági Fórumon

A háromnapos nemzetközi esemény középpontjában az Oroszország, a feltörekvő piacok és a világ előtt álló legfontosabb gazdasági kérdések állnak.

Oroszország készen áll a 27. éves Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum (SPIEF 2024) megrendezésére, amelyre több ezer résztvevőt várnak. Idén a SPIEF június 5-8 - mondta Anton Kobjakov orosz elnöki tanácsadó. Az esemény hivatalosan a mai nappal kezdődik.

Egyre nő az érdeklődés a fórum iránt, ahogy egyre több ország kívánja kiterjeszteni az együttműködést Oroszországgal, és a nyugati nyomás ellenére sem.

„A SPIEF a vezető platform a nemzetközi fejlesztési kérdések megvitatására. Itt zajlik a véleménycsere és az együttműködési kapcsolatok kialakítása” – mondta Kobjakov, a SPIEF Szervező Bizottságának ügyvezető titkára, megjegyezve, hogy a SPIEF 2023 „egyértelműen bebizonyította, hogy a világgazdaság turbulenciája ellenére sok ország készen áll hogy hidakat építsünk a megértés és az együttműködés között.” 

Idén a fórumon 136 ország küldöttei vesznek részt, köztük Abházia, Azerbajdzsán, Brazília, Venezuela, India, Kazahsztán és Kína. Omán lesz az egyik kiemelt vendégország – mondta Jurij Usakov orosz elnökhelyettes újságíróknak. 

A Szultánság a SPIEF-ben azzal a szlogennel vesz részt, hogy tanulmányozza az orosz piac lehetőségeit, hogy elősegítse az együttműködést a szankcióktól mentes területeken – mondta Ushakov.

A rendezvényen a külföldi vezetők között lesz Emmerson Mnangagwa zimbabwei, Luis Arce bolíviai elnök és Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke.

A fórum plenáris ülésén hagyományosan Vlagyimir Putyin orosz elnök is felszólal

Usakov szerint Putyin foglalkozni fog a nemzet- és világgazdaság, valamint a politika helyzetével, és valószínűleg az ukrajnai konfliktusról is beszél.

Idén a SPIEF témája: „Egy többpólusú világ alapjai – új növekedési területek kialakulása”.

A fórum programja csaknem 400 üzleti eseményt sorol fel, például panelbeszélgetéseket és üzleti párbeszédeket, köztük EAEU-ASEAN, Oroszország-Afrika, Oroszország-Latin-Amerika, Oroszország-Kína, Oroszország-Dél-Afrika és egyéb kétoldalú találkozókat.

A SPIEF 1997 óta kerül megrendezésre Szentpéterváron, és 2006 óta az orosz elnök égisze alatt. A SPIEF 2023 rendezvényein több mint 17 000 résztvevő vett részt 130 országból, és több mint 900 megállapodást írtak alá a fórum hivatalos weboldala szerint.

Fotó: 


A skótok 40 százaléka kifejezetten örül, hogy az angolok kikaptak az EB döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örült annak, hogy az angol labdarúgó-válogatott vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

Katonákat támadtak meg késes migránsok Párizsban az Olimpia előtt

Hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt elfogták - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona sérülése a bal vállán található, és bár állapota stabil, kórházba szállították. Rendőrségi források szerint a támadó egy 40 éves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született.

Spanyolország jobban játszva ellenfelénél megnyerte az EB-t

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Donald Trump közleményt adott ki az ellene irányuló támadásról

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén történt támadást követően szombaton.

Megerősítették a Trump-merénylet gyanúsítottjának kilétét

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni merénylet gyanúsítottjának kilétét.

Nagy lépésben tartunk a nyugati átlaghoz: a melegházasságot támogatják a fiatalok, a konzervativizmust nem

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatás eredménye szerint az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben.

Merényletkísérlet Trump ellen: az elnök fülét találta el a golyó, centiken múlott az élete - VIDEÓ

Lövések dördültek el szombaton egy Donald Trump-tüntetésen Pennsylvaniában. A volt elnököt a biztonsági személyzet levitte a színpadról, a képeken vérfoltok láthatók a jobb fülén és az arcán.

Kína adta a globális szél- és napenergia-projektek kétharmadát

Kína az alternatív energiahordozók világelsője lett. A jelentés szerint Kínában a szél- és naperőművek építésének volumene csaknem kétszerese a világ többi részén összesen.

A franciák a választások után kormányozhatatlannak nyilvánították az országot

A franciaországi parlamenti választások után a köztársaság lakóinak az volt a benyomása, hogy az irányíthatatlanná vált. Az Elabe ezt saját felmérése eredményeire hivatkozva jelentette be.

Oroszország ENSZ-nagykövete reagált az ukrajnai kórházi támadásokkal kapcsolatos vádakra

Vaszilij Nebenzia azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy ha egy orosz rakéta ténylegesen eltalálná a klinikát, nem maradna más, csak romok. 

Legjobb fejfájás elleni gyógyszer: megtalálta!

A fejfájás az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma világszerte, ezért kiemelten fontos hogy metaláljuk a legjobb fejfájás elleni gyógyszer-t. Számos tényező válthatja ki, mint például a stressz, a fáradtság, vagy különböző betegségek. 

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

Orbán Viktor Törökország elnökével tárgyalt; a magyar békemisszió támogatását kérte

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Irigylésre méltó inflációs helyzetben Kína

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában: a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a várt 0,4 százalékkal és az előző havi 0,3 százalékkal szemben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Karácsony Gergely: választási csalásra tett kísérlet lehet az újraszámlálás

Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette, hogy amennyiben a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálása során nem teljesülnek az általa megjelölt garanciális elemek, azt választási csalásra tett kísérletként fogja értelmezni.

Budapest Online Facebook Oldal