Szenzációs eredmény: kijutott az olimpiára a magyar női kézilabda válogatott

Ilyés Ferenc, a Magyar Kézilabda Szövetség vezetője szerint a női csapat kiválóan szerepelt a debreceni kvótaszerző tornán, ahol hármas győzelemmel zárták az eseményt, ezzel az élre kerülve.

"Nagyszerű győzelem és tornagyőzelem, amiért nem csupán az olimpiai kvalifikáció miatt vagyok elragadtatva, hanem a bemutatott játékért is, ami minden várakozást felülmúlt. Bízom benne, hogy a továbbiakban is hasonlóan kiváló eredményeket értek el" - nyilatkozta Ilyés a nemzeti csapat és a szakmai stáb tagjainak a Főnix Arénában rendezett banketten.

A nemzeti együttes először Nagy-Britanniát győzte le 49-11-re, majd egy szoros mérkőzésen 28-25-re verte Svédországot, végül pedig 37-28-ra múlta felül Japánt. Ezekkel az eredményekkel megszerezték a jogot a nyári, párizsi olimpián való részvételre.

"Hatalmas siker, hogy húsz év után ismét két csapatot küldhetünk az olimpiára, ti is látni fogjátok, milyen nagy jelentőséggel bír ez" - tette hozzá Ilyés.

Az MKSZ-t egy éve irányító Ilyés elmondta, hogy személyesen vehette át a Magyar Olimpiai Bizottság vezetőinek gratulációit, ugyanis Gyulay Zsolt elnökök, Fábián László főtitkár, Bartha Csaba sportszakmai igazgató és Szabó Bence korábbi főtitkár mind jelen voltak a meccsen.

"Az olimpiai bizottság rendkívül büszke ránk, és nagy várakozásokkal tekintettek felénk, hogy teljesítsük a kitűzött célt" - osztotta meg Ilyés. Megköszönte a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkárságának nyújtott támogatást, mely lehetővé tette mindkét olimpiai kvalifikációs torna megrendezését; a férfiakét márciusban Tatabányán, a nőkét pedig most Debrecenben.

"Az olimpiához vezető út hosszú, és a játékosaink a nyarukat áldozzák fel, de ez senkinek sem fog fájni, hiszen részt vehetünk az olimpiai játékokon" - fűzte hozzá Ilyés. "Bízom benne, hogy az elért eredményekre mindannyian büszkék leszünk, bár már most is azok vagyunk" - hangsúlyozta.

Golovin Vlagyimir, a szövetségi kapitány háláját fejezte ki mindazoknak, akik hosszú ideje szurkolnak a válogatottnak, és hozzájárultak a sikerhez.

"Biztos vagyok abban, hogy a háttérből érkező támogatás nélkül ez nem lett volna lehetséges. Ők a mi lányaink, és olyan mértékű szeretetet kaptak, amely megkérdőjelezhetetlenné tette a hétvégi eredményeket" - erősítette meg.

Sok munkát fektetett be a csapat, és olyan játékot nyújtottak, amelyre régóta vártak. "Tudjuk, mit képviselünk, és az olimpián is ezt az szintet szeretnénk hozni."

Böde-Bíró Blanka, a csapatkapitány, nagyon büszke a válogatottra. Elmondta, hogy a tokiói olimpia óta sok mélypontot is megéltek, és voltak olyan mérkőzések, amikor úgy érezték, a párizsi olimpia távoli cél. "Az elmúlt két hét során mindenki feláldozta magát a siker érdekében, és amint elérkeztünk ide, kizárólag a győzelemre fókuszáltunk, ami a lányok szemében és akaratában is megmutatkozott" - mesélte a Ferencváros kapusa.

Hozzátette, hogy bár sokan a japán csapatelleni mérkőzésre koncentráltak, ő bízott a csapatban, tudva, hogy hazai szurkolók előtt a svédek ellen is győzelmet kell aratniuk.

A magyar csapat a világbajnokság középdöntőjében aratott győzelemmel, amikor legyőzték Horvátországot, szerezte meg a jogot a selejtezőtornán való részvételre. A meccs 45. percében még azellenfél vezetett, de a54. percben már közelebb kerültünk hozzájuk, végül pedig egy szoros 23-22-es győzelem született.

"Mindenkinek, aki a horvátországi meccset a vég előtt 15 perccel kikapcsolta, azt üzenem, hogy érdemes figyelmet szentelni a magyar női kézilabdának is, hiszen mi is képesek vagyunk csodákra" - vélte Böde-Bíró.

Pálinger Katalin, az MKSZ alelnöke az MTI-nek elmondta, hogy a torna előtt arra buzdította a játékosokat, hogy a tavalyi világbajnokság utolsó negyedórájában tanúsított hit, energia és egymás iránti elkötelezettség bármit lehetségessé tesz.

"Ilyen elszántságot és összhangot tapasztaltam a csapaton belül, és bár aggodalmaskodtam a Japánelleni találkozó előtt, amint a tekintetükben megpillantottam a magabiztosságot, megnyugodtam és tudtam, hogy pénteken a svédekelleni mérkőzéshez hasonlóan ma is erős és célratörő válogatottat láthatunk" - jegyezte meg, kiemelve az MKSZ számára ezt a nagy sikerét és büszkeségét.

"Ez az eredmény hatalmas lökést ad a fiatal csapatnak a jövőt illetően. A siker kulcsa a taktika, az összetartás, a szív és a közönség együttes ereje volt." - fejtette ki. "Most sikerült igazán összekovácsolódniuk és egymásban megbízniuk, ami még a hullámvölgyek során is segítiőket egymás támogatásában, ez pedig reményt ad a jövőre nézve" - zárta gondolatait.

Kiemelte, hogy az MKSZ által megrendezett mindkét selejtezőtorna sikeres volt, kiváló szervezés és a világ leglelkesebb magyar szurkolóinak támogatásával, akik olyan hangulatot teremtettek, amely még a svédeknek is örömet szerezett.

MTI

Észak-koreai szemétlégballonok zavarják a repülést Szöulban

Észak-koreai szemétlégballonok megzavarták a repüléseket Szöulban, és tüzet okoztak a háztetőkön.

Kína a hazugság birodalmának nevezte az Egyesült Államokat

Az USA a hazugságok birodalmává vált, mivel a dezinformációt saját önző érdekeihez használja fel. Ezt Csang Hsziaogang, a kínai védelmi minisztérium hivatalos képviselője nyilatkozta a kínai védelmi minisztérium honlapján.

Oroszország válaszolt Zelenszkij tárgyalási javaslatára

Az ukrán vezető bármikor képes hazudni, hogy a "békeképletét" próbálja népszerűsíteni - mondta Maria Zakharova, a külügyminisztérium szóvivője.

A döntésem a demokrácia megmentéséről szólt – Biden

Az amerikai elnök kijelentette, hogy azért fejezte be újraválasztási kampányát, mert az ország jövője forog kockán.

2009 óta csaknem felére csökkent az alkoholfogyasztás Oroszországban

Tatyana Golikova szerint a dohányosok száma is csökkent a lakosság körében, 40%-ról 19%-ra.

A woke vírus megölte a fiamat – Musk

A milliárdos azt állítja: becsapták, ezért beleegyezését adta gyermekének pubertásgátló szerek használatába, amelyek valójában „sterilizáló gyógyszerek” voltak.

Jelentős gyengülés az ázsiai tőzsdéken, a tajvani börze ki sem nyitott

A tokiói börze Nikkei225 indexe, a térség irányadó tőzsdéje, 3,14 százalékos eséssel, 37 898 ponton zárt. A részvények szélesebb körét összefogó Topix index szintén jelentős, 2,92 százalékos csökkenést mutatott.

Kisebb tűz volt csütörtök reggel a budapesti Campona bevásárlóközpontban, az épületet egy időre kiürítették.

 A katasztrófavédelem azt közölte, hogy egy ipari olajmelegítő okozott gondot a XI. kerületi, Nagytétényi úti bevásárlóközpont egyik éttermében

A Tesla jövőre humanoid robotokat fog gyártani – Musk

A vezérigazgató szerint az elektromos járműgyártó először saját gyáraiban fogja használni a gépeket, mielőtt más cégek számára gyártaná azokat.

Harris 3 év alatt elvesztette alkalmazottainak 92%-át

Az OpenTheBooks nem kormányzati szervezet szerint az amerikai alelnök 47 eredeti alkalmazottja közül csak négy nem hagyta el csapatát. Egy élmény lehet vele együtt dolgozni.

„A lehető leghamarabb véget kell vetnünk a háborúnak” – Zelenszkij

Ukrajna azt szeretné, ha az Oroszországgal folytatott harc a lehető leggyorsabban véget érne, hogy megállítsák az emberéletek elvesztését – mondta Vlagyimir Zelenszkij.

Macron nem nevez ki új kormányt az olimpia vége előtt

Emmanuel Macron francia elnök kedd este élő televíziós interjúban megerősítette, hogy nem nevez ki új kormányt az olimpiai játékok vége előtt, ami "augusztus közepéig" tart.

Kiütéses győzelemmel kezdett a Fradi Európában

A Ferencváros kedden magabiztos győzelemmel rajtolt a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjében. A második forduló első, hazai mérkőzésén 5-0-ra ütötte ki a walesi The New Saints csapatát.

Valami Amerika: korrupciós botrány demokratáéknál

Bob Menendez, az amerikai Kongresszus felsőházának demokrata párti tagja, kedden lemondott a szenátori székéről, miután egy héttel korábban a bíróság korrupció miatt bűnösnek találta. New Jersey állam kormányzójának címzett levelében közölte, hogy lemondása augusztus 20-tól lesz érvényes.

Párizs 2024: a magyar csapat már várja a rajtot

Egyre több magyar sportoló érkezik a párizsi nyári játékok olimpiai falujába, kedden újabb csapat csatlakozott. Az asztaliteniszezők és ökölvívók elfoglalták a számukra kijelölt lakásokat, majd élelmiszert szereztek be, és elkezdtek ismerkedni azzal a városrésszel, amely az elkövetkező napokban az otthonuk lesz.


Budapest Online Facebook Oldal