Magyar Nagydíj - McLaren belharc, Piastri győzelem

Oscar Piastri, a vasárnapi 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj győztese, abban bízott, hogy csapattársa, Lando Norris a megbeszélteknek megfelelően hagyja majd magát megelőzni a futam hajrájában a Hungaroringen.

Piastri – aki a sorozat történetének 115. futamgyőztese lett – a verseny utáni sajtótájékoztatón elmondta, milyen különleges érzés volt számára a dobogó tetején állni. Elmagyarázta, hogy miután első álma, a Forma-1-be kerülés teljesült, a következő célja a futamgyőzelem megszerzése volt.

Boldog és büszke vagyok nemcsak magamra, hanem mindazokra is, akik segítettek idáig eljutni. Ausztráliából indulva ez nem könnyű, örülök, hogy a családom nehéz döntései kamatoztak – nyilatkozta a 23 éves Piastri, aki a hatodik olyan pilóta lett, aki a Hungaroringen aratta első F1-es győzelmét.

Ki is emelte, hogy a tavalyi katari sprintversenyhez képest ez a mostani győzelem "teljesen más érzés", mivel most már valóban futamgyőztesnek számít. Amikor pedig arról kérdezték, hogy a második boxkiállásoknál miért nem ő jött ki előbb, elmagyarázta: ő és Norris is igyekeztek védeni pozícióikat, ezért a McLaren előbb hívta ki Norrist kerékcserére. 'Nem aggódtam Lando miatt, még akkor sem, ha az utolsó szakaszban nem voltam elég gyors.'

Őszinték vagyunk egymással és bízunk a másikban. Maximum csak amiatt voltam feszült, hogy egy biztonsági autós periódus miatt nehogy kicsússzon a kezünkből az irányítás" - utalt Piastri arra, hogy Norris három körrel a leintés előtt "adta vissza" neki az első helyet.

A sajtótájékoztató alatt Norris láthatóan feszült volt - második helyen áll a vb-pontversenyben. Kijelentette, hogy keresnie kell a higgadt szavakat, ugyanakkor csapatszinten nagyon jól dolgoztak, és Mogyoródon egyértelműen ők voltak a leggyorsabbak. "Hibátlan hétvégénk volt, a versenyt pedig a rosszul sikerült rajtnál veszítettem el, amikor Oscar megelőzött.

A csapat menet közbeni döntése miatt kerülhettem egyáltalán az első helyre, amit aztán a megbeszélteknek megfelelően visszaadtam Oscarnak" - folytatta a 24 éves versenyző. Norris kiemelte, hogy a McLaren óriási fejlődésen ment keresztül a tavalyi miami versenyhétvége óta, és nem véletlenül nyilatkozta a szezon előtt, hogy idén a futamgyőzelmekért is harcban lesznek.

"Természetesen az élen haladva sok minden átfut a fejeden. Néha önzőnek kell lenned ebben a sportágban és magadra kell gondolnod, de ugyanakkor csapatjátékos is kell legyél." - mondta.

Korábban sokszor támogatott engem, és még mindig hiszek abban, hogy van esélyem megszerezni a világbajnoki címet, hogy megfordítható a Maxszal szembeni különbség" - utalt Norris a címvédő Verstappen 76 pontos előnyére a vb-pontversenyben.

"Ha a folytatásban is előfordulnak a maihoz hasonló hibák, akkor lehet esélyünk" - jelentette ki Norris, utalva Verstappen Hamiltonnal való ütközésére és a Red Bull rossz stratégiai döntésére. Norris kiemelte, hogy a rajtnál a második sebességi fokozattal valami nem stimmelt, ami miatt lendületet veszített, és nem tudott az első helyen maradni.

Hozzátette, hogy Piastri megérdemelten nyerte meg a Magyar Nagydíjat, mivel egész hétvégén kiválóan teljesített. "Azt azonban nem szabad kijelenteni, hogy miénk a legjobb autó, mert a Red Bull eddig hét futamot nyert idén, és a Mercedes is ugyanúgy két versenyt nyert, mint mi" - zárta gondolatait Norris. Szerinte "az esetek 99 százalékában versenyezhetnek Piastrival", de néha bölcsebb, ha a megszerzett helyüket védik meg.

A harmadik helyen záró brit Lewis Hamilton - akinek a mogyoródi volt pályafutása 345. versenyén a 200. dobogós helyezése - a Verstappennel való ütközésről azt mondta, hogy riválisa egyszer csak "a semmiből" tűnt fel mögötte, de úgy vélte, elég helyet hagyott neki, így ez egy egyszerű versenybaleset volt.

A Verstappennel való ütközésről azt mondta: annyira emlékszik, hogy riválisa egyszer csak "a semmiből" előkerült mögüle, de meglátása szerint elég helyet hagyott neki, így ez egy egyszerű versenybaleset volt.

Hogy a versenybírók is így látták-e, később derül ki, ugyanis a hétszeres világbajnokot a sajtótájékoztató után várták elbeszélgetésre. "A tiszta versenytempónk továbbra sem az igazi, főleg ilyen meleg körülmények között, így meglepett, hogy az első szakaszban tartani tudtam a lépést Verstappennel.

A második szakasz kemény abroncsokon katasztrofális volt, de addigra jó volt a pozíciónk, ami a Hungaroringen rengeteget számít. Ennek is köszönhető, hogy dobogóra tudtam állni" - mondta Hamilton, aki már nyolcszor győzött a magyar pályán. "Nem voltunk elég gyorsak, hogy felvegyük a versenyt a McLarenekkel, de a harmadik hely a miénk lehetett volna.

Sajnos a rossz stratégiai döntés miatt olyan helyzetbe kerültem, hogy támadnom kellett az előttem lévőket, ami ebben a melegben túlmelegítette a gumikat." - összegzett Verstappen, aki Hamiltonnal való ütközésért őt tette felelőssé. "Elég sok kritikát kaptam Ausztriában, hogy fékezés közben irányt változtatok... Nos, ezúttal egyenesben tartottam az autót az előzési manőver közben, ő pedig jobbra kanyarodott még a féktávon.

Erre nem számítottam, ezért blokkoltak a kerekeim" – nyilatkozta a címvédő. A világbajnokság a jövő hétvégén folytatódik a Belga Nagydíjjal Spa-Francorchamps-ban.

MTI


A hétvégi időjárás már változékonyabb lesz. Ez már az ősz kezdete?

A hétvégére változékonyabb időjárásra számíthatunk. Pénteken többfelé záporokra és zivatarokra lehet készülni, de a csapadék esélye a nap előrehaladtával csökken.

Kárpátalja: halálra verhettek egy férfit a toborzóközpont munkatársai

Kárpátalja egyik csendes településén megrázó esemény kavarta fel a közösséget. Egy helyi nő súlyos vádakkal állt elő: állítása szerint édesapját a területi toborzási és szociális támogatási központ munkatársai jogtalanul tartóztatták le, majd kegyetlenül bántalmazták, amely a férfi halálával végződött.

NAÜ: instabil a helyzet a zaporizzsjai atomerőműnél

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója instabilnak minősítette a zaporizzsjai atomerőműnél kialakult helyzetet, miután szerdán vizsgálatot végzett a létesítményben. Kifejezte reményét, hogy sikerül előrelépéseket tenni az erőmű biztonságának szavatolása terén.

MOL: elindult a termelés a régió legnagyobb zöldhidrogén-üzemében

A Mol százhalombattai finomítójában elindult Kelet-Közép-Európa legnagyobb, 10 megawatt kapacitású zöldhidrogén-üzeme, amely évente 1600 tonna tiszta, karbonsemleges zöld hidrogént állít elő. Ez a hidrogén az üzemanyaggyártás során kerül felhasználásra

Trump azzal vádolja Ukrajnát, hogy hazudik a halottak számáról

A volt amerikai elnök a Biden-kormányzatot hibáztatta a konfliktusért, és megerősítette ígéretét, hogy újraválasztása esetén békét teremt.

Alfred Nobel így robbantotta fel Stockholm közepét

"Nem ironikus, hogy orális nitroglicerint írtak fel nekem!" - kiáltott fel Alfred Nobel élete utolsó éveiben. Az irónia az volt, hogy a Stockholm központjában található nitroglicerin laboratóriuma több évtizeddel korábban felrobbant, és az általa előállított folyékony robbanóanyagok sok tucat ember halálát okozták.

Rengeteg ukrajnai lakost köröznek a mozgósítás kapcsán

Az nv.ua hírportál a védelmi minisztérium közleményére hivatkozva közölte, hogy Ukrajnában már több mint 400 ezer körözést adtak ki olyan személyek ellen, akik nem jelentek meg a területi toborzó és szociális támogatási központban (TCK), vagy akik megszegték a katonai nyilvántartás és a mozgósítás szabályait. Kárpátalján közel 60 ezer embert keresnek.

Benyújtotta lemondását három ukrán miniszter

Három ukrán miniszter, Denisz Maljuszka (igazságügyi), Olekszandr Kamisin (stratégiai iparágakért felelős) és Ruszlan Sztrilec (környezetvédelmi) benyújtotta lemondását a parlamentnek, amit Ruszlan Sztefancsuk házelnök jelentett be a Facebookon. Emellett Vitalij Koval, az ukrán állami vagyonkezelő alap elnöke is lemondott.

Letartóztattak két férfit, aki kábítószert árult Veresegyházán és környékén

A bíróság elrendelte a letartóztatását annak a két férfinak, aki marihuánát és speedet árult Veresegyházán és környékén - közölte a Pest vármegyei Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu oldalon.

Putyin mongóliai útja bizonyítja Oroszország erejét

Vlagyimir Putyin orosz elnök meghívta mongol kollégáját, Ukhnaagiin Khurelsukh-t, hogy vegyen részt a jövő hónapban Kazanyban tartandó BRICS-csúcstalálkozón.

Jelentős megszorításokat tervez a Volkswagen Németországban

A konszern bejelentette, hogy a Volkswagen legalább két németországi gyárát bezárhatja, és megszüntetheti a munkahely-biztonsági programokat a költségcsökkentés részeként.

A német választók megmutatták Scholznak az ajtót

A németországi Szászországban és Türingiában zajló választások egyértelműen megmutatták, hogy a választók elutasítják Olaf Scholz kancellár pusztító politikáját – mondta Vjacseszlav Volodin, az orosz Állami Duma elnöke. 

Nemzetek Ligája: Elindult a jegyértékesítés az első hazai meccsre

Hétfőn 10 órakor megkezdődött a jövő keddi magyar-bosnyák labdarúgó Nemzetek Ligája-mérkőzésre szóló jegyek értékesítése.

Új tanulási mechanizmust fedeztek fel az agyban

A University College London tudósai új mechanizmust fedeztek fel az agy kognitív tevékenységére.

Újabb donyecki település elfoglalásáról tett bejelentést az orosz védelmi minisztérium

Elfoglalta az orosz hadsereg a donyecki régióban lévő Szkucsne települést - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

Budapest Online Facebook Oldal